Det är ofta ett stort beslut rent privatekonomiskt att införskaffa en moped. Därför kan det vara bra att göra efterforskningar och inhämta information på ett gediget sätt.

Själva planeringsprocessen

Din son eller dotter kanske nyss fyllt 15 år och är i startgroparna att skaffa körkort med behörighet AM. Det lyckosamma med just den behörigheten är att den till skillnad från övriga körkortsbehörigheter endast kräver ett godkänt teoriprov, inget körprov. Därför kan man lugnt handla en moped i väntan på att barnet ska klara teoriprovet och få börja köra. Ibland är det dessutom billigare att låta barnet övningsköra på trafikskolan med egen moped än med företagets egna.

Den första frågan är om barnet i fråga vill ha en moped av modell scooter eller en av modell crossmoped. Båda har sina för- och nackdelar så det är viktigt att barnet får höra om dessa.

Köpa på vintern

Under lågsäsong aktiveras ofta Kampanjer och erbjudanden och precis som processen gällande online casinos så är det bra att jämföra olika mopedhandlares erbjudanden med varandra. Anledningen till att det är billigare på vintern än under våren och sommaren är för att efterfrågan på mopeder sjunker. Många mopedhandlare utför dessutom reparationer under sommarhalvåret och får därmed mindre att göra under vintern. Då passar de på att sänka priserna för att bibehålla försäljningen under hela året. När det är högsäsong och man tänkt köpa moped är det också klokt att jämföra alla alternativ med varandra.

Ångerrätt

Som konsument har man alltid 14 dagars ångerrätt på varor köpta via internet, det här inkluderar mopeder. Du har även rätt att reklamera en moped som har elfel eller en havererad motor, och antingen få pengarna tillbaka eller ett erbjudande om service. Om du vill utnyttja ångerrätten måste du snarast möjligt höra av dig till återförsäljaren.

Elmotor eller bränslemotor

I den här frågan får man ställa miljöaspekten mot tillgänglighetsaspekten. Då de flesta elmotorer kan laddas över natten och det faktum att en moped inte går så långt per dag så kan en elmotor fungera bra. Vill man däremot göra långväga resor med mopeden är det bäst att välja en bränslemotor så att man kan tanka motorn längs vägen. För miljöns skull är en elmotor bäst, men å andra sidan är kollektivt resande det bästa. Att skaffa en moped redan från början är inte för den som brinner för miljöns bästa.

Jämföra olika mopedmärken

Olika mopedmärken profilerar sig genom mopedens utseende, den digra tillgången på reservdelar, mopedens bränsleförbrukning eller elförbrukning, mopedens komfort och så vidare. Läs gärna vad andra tycker om respektive modell på internetforum eller varför inte av olika recensenter av mopeder. Då en 15-åring oftast inte har mopeden mer än 2-3 år så kan det vara värt att fundera på dess andrahandsvärde.

Det är egentligen inte lagligt att modifiera en moped godkänd för trafik, då typintyget endast godkänner originaldelar. Polisen är i högre grad mer inriktad på att bekämpa trimning (effekthöjande åtgärder) då det här strider mot lagstiftningen samt kan orsaka att försäkringsbolagen inte betalar ut pengar om olyckan mot förmodan inträffar.

Slutsats

Det lönar sig alltid att jämföra alternativ med varandra, på så sätt kan man vara säker på att hitta rätt modell för rätt ändamål. Mopeder kan köras i alla åldrar, och det är alltid roligt att fler inser fördelarna med att äga och framförallt köra en moped gentemot andra fordon.