Att köra moped eller motorcykel är kul, men för den som är underårig eller inte har lust att köra i trafik så är tv-spel en utmärkt simulator för dina äventyr på två hjul.

Vad är ett datorspel?

Ett datorspel behöver kanske inte introduceras för den yngre generationen, men det är en form av kultur som tilltar många. Den här kulturen är helt och hållet beroende av teknik som skapats för ändamålet att underhålla och glädja barn och vuxna. Det rekommenderas att följa PEGI-rankningen som ger en fingervisning om vilka spel som är lämpliga i vilka åldrar. Små barn ska helst inte spela spel ensamma som är klassificerade för vuxna. Det beror inte på att spelen blir mer avancerade och svåra att ta sig an, utan att inslaget av våld och verklighetsnära händelser ökar. Ett 3+ spel kan vara svårare att ro i hamn än ett 18+ – spel för att tala i klarspråk.

Var kan man hitta datorspel med teman som står för motorcyklar och mopeder?

Hos https://igamespel.com kan du hitta ett visst utbud. Det kan också löna sig att leta runt på nätet efter internetbutiker som tillhandahåller tv- och datorspel. Om du föredrar att gå till en fysisk butik så finns exempelvis Netonnet Lagershops, Elgiganten, Media Markt och så finns även ett par renodlade spelbutiker kvar även om de flesta lagt ned på grund av dålig lönsamhet.

Vilka datorspel finns tillgängliga som innehåller mopeder och/eller motorcyklar?

  • GTA-serien. Troligtvis den mest kända tvspels-serien genom tiderna, som har blivit uppmärksammad för flera saker. I det senaste spelet, GTA V (som släpptes hösten år 2013) kan man undersöka Los Angeles med omnejd (i spelet kallat för Los Santos) på antingen moped eller motorcykel samt bil för omväxlingens skull.
  • GP-serien. GP står för Grand Prix och innebär att man åker runt varv efter varv i en bana med en sportmotorcykel. Perfekt för dig som gillar fartfylld action där man hela tiden måste vara på helspänn för att orka hålla motorcykeln i fas med banan.
  • Far Cry-serien. Här kan man undersöka djungeln och vildmarken genom att ha två hjul under sig. Perfekt för den äventyrlige eller den som bara vill koppla av lite medan man kör.
  • Online casino-spel finns för dig som gillar att syssla med spel om pengar och dobbel. Det finns en rad sådana spel som har motorcyklar som tema, sök hos de mer populära sajterna så hittar du med all sannolikhet något spel som erbjuder ett sådant tema.

Kan man bli bättre på att köra motorcykel i verkliga livet genom tv-spel?

Man blir förstås inte bättre på att hantera motorcyklar då man endast håller i en tv-spelskontroll eller sitter vid ett tangentbord. Det man däremot kan förbättra är ens reaktionsförmåga och ens rumsliga uppfattning, vilket stöds av forskning. Så ja, du kan bli bättre på att läsa av trafiken om du regelbundet kör tv-spel som efterliknar verkliga trafikmiljöer. Däremot är det alltid bättre att öva i skarpt läge, genom att faktiskt sitta på hojen i verkliga livet ute i trafiken. Givetvis medan du är nykter och får övningsköra om du nu inte har ett körkort i plånboken.

Vad är det med motorcyklar som gör att de är lämpliga att ha i tv-spel?

Motorcyklar är roliga att köra fort och då det inte alltid är lagligt eller lämpligt att köra fort i trafiken så kan det här vara ett bra komplement. De är roliga att köra och kan enkelt ta sig förbi bilköer av alla dess slag. Vidare kan det vara roligt att sitta tillsammans och tävla med sina motorcyklar på skärmen, det kan således bli en form av tävlingsmoment som faktiskt är underhållande. Tv-spel innehållandes motorcyklar kan dessutom hjälpa barn och unga att inse tjusningen med att äga och köra motorcykel, vilket är bra för dig som vuxen som vill inskola dina barn i motorcykelvärlden.

Ha så kul med tv-spel beståendes av motorcykelkörning och inspireras av att pröva olika mc-modeller i tv-spelen som du blir intresserad av i verkliga livet!