Scooters är framförallt vanliga i Asien och Sydeuropa, även om de sakteligen börjar vinna mark även i kalla Skandinavien. Men vad är då en ”scooter”?

Scooter

En scooter är antingen en moped eller en motorcykel och ska inte förväxlas med skoter, som är en helt annan sak. När det gäller motorcyklar så handlar det främst om lätta motorcyklar som är scootrar, då de inte är byggda för så väldigt höga hastigheter. De flesta är alltså i intervallet 51-125 kubikcentimeter sett till motorn. Scootern kännetecknas av att sitsen är förhållandevis platt och att mankhöjden inte är hög. Däcken brukar vara oansenliga medan strålkastarna är stora.

Regler för att köra en scooter

Om man vill köra en scooter på allmän väg i Sverige ska man ha körkort. Om scootern är stämplad som en moped klass 1 krävs AM-körkort samt en ålder på minst 14 år och 9 månader för övningskörning. Har man B-körkort får man automatiskt rätt att köra en moped, man behöver alltså inte ta AM-behörigheten. Om scootern däremot är klassificerad som en motorcykel krävs antingen behörighet A1, A2 eller A. För A1 ska man ha fyllt 16 år medan man för A2 ska ha fyllt 18 år. För att få tillgång till den högsta behörigheten A som står för tung motorcykel ska man ha fyllt 24 år eller ha haft körkort A2 i minst två år. Det här innebär att man som yngst måste vara 20 år för att framföra en scooter oavsett slagvolym eller vikt. En moped klass 2 får gå i maximalt 25 km/h medan en moped klass 1 får går i 45 km/h. För motorcyklar gäller att man håller sig till de hastighetsbegränsningar som råder för respektive väg.

Scootrar är automatväxlade

I den absoluta majoriteten av fall är scootrar automatväxlade, det vill säga man behöver inte själv kunna växla utan det gör motorn automatiskt åt dig. Det är således bara att vrida på gashandtaget för att ta sig framåt. Vad man föredrar är individuellt, så om du gillar att växla ska du nog rikta in dig på andra mopeder och/eller motorcyklar.

Scooters är behagliga att köra

Genom att välja en scooter att köra har man valt komfort före extremkörning i skogen eller liknande tuffa omgivningar. Dämpningen är anpassad för just asfalt och sätena brukar vara behagliga att sitta på. I sadelutrymmet får man plats med det man behöver ha med sig, väska är därför inget måste. Om man vill så kan man enkelt göra plats för en passagerare (såvida typintyget godkänner det). Hjälmtvång råder för både passagerare och förare om mopeden framförs på allmän väg.

Vilken scooter man än föredrar så är det ett utmärkt val. Scootern är smidigare än bil och lättare att parkera. Nackdelen är att scootrar inte är speciellt vintervänliga i Sverige.